jueves, 6 de febrero de 2020

CARNESTOLTES

El carnaval és una celebració que té lloc immediatament abans de la quaresma cristiana, i que té data variable entre febrer i març segons l'any. Tradicionalment comença un dijous i acaba el dimarts següent. El carnaval combina elements com ara disfresses, grups que canten cobles, desfilades i festes al carrer. Malgrat les diferències que la seva celebració presenta al món, la seva característica comuna és la de ser un període de permissivitat i cert descontrol. En els seus inicis, probablement amb un cert sentit de l'pudor propi de la religió, el Carnaval era una desfilada en què els participants vestien disfresses i usaven màscares. No obstant això, el costum va anar transformant la celebració fins a la seva forma actual.

L'origen de la seva celebració sembla probable que estigui a les festes paganes, com les que es realitzaven en honor a Bacus, el déu romà del vi, les saturnals i les lupercales romanes, o les que es realitzaven en honor de l'bou Apis a Egipte. Segons alguns historiadors, els orígens d'aquesta festivitat es remuntarien a la Sumèria i Egipte antics, fa més de 5000 anys, amb celebracions molt semblants en l'època de l'Imperi romà, des d'on es va expandir el costum per Europa, sent portat a Amèrica per els navegants espanyols i portuguesos a partir de fins de segle.

CARNAVAL DE VENÈCIA

El Carnaval de Venècia és un festival anual celebrat a Venècia, Itàlia. El Carnaval acaba amb la celebració cristiana de la Quaresma, quaranta dies abans de Pasqua, en el dia de l'carnestoltes, un dia abans de l'Dimecres de Cendra. El festival és conegut per les seves màscara elaborades nard.

Va aconseguir el seu màxim esplendor al segle XVIII, quan molts aristòcrates de diferents llocs visitaven Venècia, sent el més normal que els prínceps i nobles s'escapessin a gaudir durant alguns dies, o fins i tot mesos, de les festivitats. No obstant això, el carnaval va ser prohibit per l'emperador d'el Sacre Imperi Romà Germànic, i més tard emperador d'Àustria, Francisco II, a l'igual que l'ús de màscares.

CARNAVAL DE RIO DE JANEIRO

El Carnaval de Rio de Janeiro, un dels espectacles més grans d'Amèrica i una de les majors manifestacions de la cultura carioca, que omple de música i color els carrers de la ciutat durant una setmana i que té el seu punt culminant en l'espectacular desfilada de l'Escoles de Samba que es porta a terme al Sambòdrom.

Si bé el carnaval és una festa que se celebra a molts països de món, res arriba a la magnitud de l'Carnaval de Rio de Janeiro.

I és que encara que oficialment el Carnaval dura quatre dies, des de dissabte fins al dimarts anterior a el Dimecres de Cendra, que marca l'inici de la Quaresma, les celebracions envaeixen els barris amb festes de carrer, desfilades, balls i concerts gratuïts durant tota la setmana o fins i tot abans.




CARNAVAL DE TENERIFE

El Carnaval de Santa Cruz de Tenerife ostenta, juntament amb el Carnaval de Cadis i el Carnaval de Águilas, la màxima consideració per a festes que concedeix el ministeri amb competències en turisme a Espanya. És considerat el segon carnaval més popular i conegut internacionalment, després dels que se celebren a Rio de Janeiro. De fet la ciutat de Santa Creu de Tenerife està agermanada amb la ciutat de Rio de Janeiro per aquesta raó.

Milers de persones surten al carrer cada any durant més d'una setmana. El turisme s'incrementa al mateix temps que ho fa a l'estiu. El 18 de gener de 1980 va ser declarat Festa d'Interès Turístic Internacional per la Secretaria d'Estat per al Turisme, sent l'única festa canària que té aquesta distinció. A més és un dels carnavals més importants de món i el de major rellevància de país.